Bolest veka: Alergija

Bolest veka: Alergija

Dečija koža i GEL ZA TUSIRANJE

Atopijski dermatitis je najviše rasprostranjena alergija kod dece koja je karakteristična po tome da ponovo napada i da je tolerantna na tradicionalnu terapiju. Oboljenje se obično javlja u uzrastu od 1,5 – 2 meseca do 3 godine i nekada se pogrešno dijagnostikuje kao dijateza (eksudativno-kataralna dijateza ili alergijska dijateza). 

Praktično su svi koji su lečili četrdesetoro dece (uzrasta od 4 nedelje do 12 godina) prilikom pregleda identifikovali sličan telesni tip. Deca su imala višak kilograma, svakog meseca su prekomerno ili neravnomerno dobijali kilograme, podlive, imali su smanjen turgor mekih tkiva, svetlo roze boju kože, izraženu vazomotornu labilnost, izraženu osetljivost i razdražljivost ili slabost i smanjenu pokretljivost. Prvi klinički simptomi oboljenja pojavljivali su se još kod novorođenčadi u vidu hiperemije, u vidu oticanja obraza sa posledičnim blagim perutanjem, suvoćom kože i/ili prelaskom u „temenjaču”. Nešto ređe su se pojavljivale ljuspe, tj. skvame (seboroični dermatitis) u kosmatom delu glave, u predelu obrva, ili prelazni eritem na obrazima ili jagodicama. Kod polovine obolelih se bez obzira na brižljivu negu pojavljivao uporan itertrigo. 

Savremena terapija atopijskog dermatitisa uključuje sprovođenje eliminacione dijete, lečenje leovima i spoljašnju terapiju čiji neodvojivi deo čine hormonski preparati (tematski steroidi). 

Obavezan uslov spoljašnje terapije je prethodna hidratacija kože. Racionalni režim kupanja ne samo da čisti i hidrira kožu, već i poboljšava prodor medicinskih preparata, dok pritom eliminiše neprijatan osećaj kod bolesnog deteta.

U savremene lekovite fotopreparate za čišćenje koji ne isušuju kožu i obnavljaju njen lipidni sloj spada i GEL ZA TUSIRANJE S FITOEKSTRAKTIMA I MORSKOM SOLI (kompanija MIRRA).

Njegov sastav čine:

– ekstrakti propolisa, korena sladića, bidensa, ruse, čička, matičnjaka, zelenog čaja, ricinusovo ulje, sok od bokvice, na bazi kokosovog ulja;

– askorbinska, mlečna i limunska kiselina;

– prirodna okeanska so;

– karbamid, eterična ulja limuna i lavande, vitamin E.

 Nega kože uključuje svakodnevno kupanje dece u nehlorisanoj vodi uz dodavanje 1-2 kafene kašičice gela ZA TUSIRANJE MIRRA. Decu starijeg uzrasta su tuširali, nanoseći manju količinu gela na vlažnu kožu tela uz prateće nežno ispiranje. 

Sprovedena ispitivanja su pokazala veliku efikasnost i dobru toleranciju na kombinovanje terapije za spoljašnju upotrebu u celokupnom lečenju atopijskog dermatitisa.

Na osnovu materijala članka „O pojedinim aspektima kompleksnog lečenja atopijskog dermatitisa kod dece”. Autori članka (L. M. Pogosjan, A. T. Kristosdurjan, V. S. Bagdasarjan) – saradnici katedre pedijatrije No 1 i univerzitetske dečije kliničke bolnice Jerevanskog državnog medicinskog univerziteta.


GEL ZA TUSIRANJE MIRRA

Ostavite odgovor