PARABENI. GLASINE, REKLAMA, NARUČENA ISTRAŽIVANJA I NEDOVOLJNA INFORMISANOST

PARABENI. GLASINE, REKLAMA, NARUČENA ISTRAŽIVANJA I NEDOVOLJNA INFORMISANOST

Većina kozmetičkih sredstava koja nas okružuju predstavljaju izvanredene nutritivne formule, izuzetno povoljne za razvoj mikroba. Nema sumnje da je pakovanje od velikog značaja u borbi protiv mikroorganizama: budućnost je u – bezvazdušnoj (Airless) ambalaži, koja sprečava kontakt kozmetičkih proizvoda sa okruženjem (dozatori MIRRA).

Veoma su važni uslovi proizvodnje, kao i usklađenost sa odgovarajućim sanitarnim normama i propisima. Ali u uslovima nesterilne proizvodnje za zaštitu kozmetike od brzog rasta mikroba, kvasca i plesni, spas je u konzervansima – baktericidima i bakteriostaticima: prvi – ubijaju na licu mesta, drugi ih – ostavljaju polu-živim, ali im ne dozvoljavaju da se razmnožavaju. Za ljudski organizam najsigurnija su prirodna jedinjenja, koja se nalaze u prirodi: velika većina eteričnih ulja, neki biljni ekstrakti, salicilati, benzoati, pčelinji propolis. Ali veoma blago bakteriostatsko dejstvo (što znači – visoke doze), uska specijalizacija (pobeđuje bakterije, ali je nemoćno protiv plesni) čini postupak odabira efikasnog antimikrobnog sastava veoma složenim i u nekim slučajevima je nemoguće izbeći upotrebu dodataka za konzervisanje.

U ovom članku ćemo govoriti o parabenima, tačnije – o negativnim sudovima, zasnovanim na nagađanjima i potkrepljenim reklamnim „tričarijama”. 

Kada se prehladimo, progutaćemo aspirin ili pripremiti čaj sa džemom od malina, ne shvatajući da i anti-piretičke i anti-inflamatorne osobine i jednog i drugog potiču od iste komponente – salicilne kiseline. U prirodi se nalazi u kori vrbe, bobicama maline, borovnice, jagodi, višanji. Sa hemijskog stanovišta, naziva se o-hidroksi-benzoeva kiselina. Aspirin je acetil salicilna kiselina, složeni eter salicilne i sirćetne kiseline. Tako su i parabeni – zajednički naziv za grupu etera: metil, etil, propel i drugi, samo ne orto- i para- hidroksibenzojeve kiseline (hemijski izrazi „orto”, „meta” i „para” sugerišu u kom delu benzenskog prstena „živi” OH grupa).

Parabeni, fenoksietanol, salicilna, benzoeva, anisova kiseline, benzil alkohol su odavno poznati kao supstance – konzervansi, koje se nalaze u prirodi (iako se, po pravilu, dobijaju sintetičkim putem), zato se ne mogu smatrati u pravom smislu „prirodnim” SOFW-Journal (Russian version) 2/2006, p.91

U ranim 20-tim godinama prošlog veka bilo je predloženo da se parabeni koriste kao konzervansi za hranu i lekove. Uglavnom – kao alternativa tada postojećim slabo efikasnim konzervansima: benzoevoj i salicilnoj kiselini. Sada, nakon gotovo čitavog veka istorije parabena, sprovedeno je na stotine kliničkih ispitivanja i stečeno bogato iskustvo u njihovoj upotrebi u medicini, prehrambenoj industriji i kozmetici. Antimikrobno dejstvo parabena uglavnom je u vezi sa njihovom nespecifičnom adsorpcijom na ćelijskim membranama mikroorganizama, pri čemu se narušava propustljivost membrana i menja funkcija membranskih proteina. Direktni naučni dokazi o kancerogenosti parabena danas ne postoje! Svi parabeni su odobreni za upotrebu u sastavu kozmetičkih sredstava u EU, SAD, čak i u Japanu – gde je zakonodavstvo u sferi zdravstva najstrožije u svetu – za razliku, na primer, od formaldehid konzervanasa, koji su tamo zabranjeni: diazolidinil- i imidazolidinil urea, MDM- – i DMDM hidantoin, hidroksimetilglitsinat, bronopol, koji se, uzgred budi rečeno, takođe široko koriste u kozmetici u ostatku sveta (pažljivo pročitati „Sastav” na etiketama). 
Danas popularna kozmetika „paraben free” – samo je dobar marketinški alat koji vam omogućava da „privremeno nametnete” proizvod naivnim zastrašenim potrošačima. Već smo prošli prethodne „…free”: „… bezglicerinska”: „bez hormona”, „bez genske modifikacije” i „bez” još mnogo toga. I šta je rezultat? Fikcija! Ništa jednostavnije od razvijanja bučne reklamne kampanje , lansirati, na primer, neku seriju dečjih masažnih ulja ili sperivih uljnih kompozicija za tuširanje, napisati velikim slovima „bez parabena”, jer bezvodne formule uopšte mogu opstati bez konzerviranje! Ili stvoriti „besparabensku” kozmetiku na bazi drugih modernih, ali praktično neistraženih konzervanasa – sa neispitanim kancerogenim delovanjem. A upravo to je mnogo gore sa bilo kog aspekta.

Pre nego što zauzmete negativan stav o parabenima, pročitajte sastav desetak drugih lekova u svom ormariću. Samo obratite pažnju da se u medicini metil i propil parabeni nazivaju „Nipagin” i „Nipazol” – po nazivu kompanije Nipa Hardwicke, koja je prva uvela industrijski postupak proizvodnje parabena.

Latinski naziv Nipagin, Nipazol Farmakološka grupa  Antiseptici i dezinfekciona sredstva  Sastav i način izdavanja  Supstanca za pripremu dozirnih oblika

Parabene se koriste za konzerviranje antivirusne masti ACIKLOVIR, protivupalnih (DIKLOFENAK, KAPILAR), antialergijskih- HIDROKORTIZON, regenerativnog – HONDROKSID, sirupa za kašalj – KODELAK i hiljade drugih terapeutskih i profilaktičkih lekova u obliku masti, krema, gelova i sirupa. Lista se može produžiti u beskonačnost, jer u istoriji farmakologije ništa efikasnije, testirano kroz vreme i ispitano po svim kriterijumima toksikologije još nije stvoreno.

Nipagin i nipazol nalaze primenu u dečijoj ginekologiji za ispiranje vagine, kod trihomonadnog kolpitisa kod devojčica. Da li je to konačno ubedljivo?!

Uzgred budi rečeno, metil- i propil- paraben se koriste u mnogim zemljama sveta za konzervaciju prehrambenih proizvoda: prema Direktivama Asocijacije dijetetskiih suplemenata dozvoljena je upotreba svakog od njih u koncentraciji od 0,1%.

„Ako i sada ne verujete da parabeni nisu – ništa strašno, pročitajte „klasiku“:: 
O.E. Belikov , T.V. Pučkova, Konzervansi u kozmetici i sredstvima za higijenu, 2003, kao i periodiku: Parabeni i rak dojke // Sirovina i ambalaža br. 6 (65), Mnogo buke oko … parabena // Sirovina i ambalaža br. 4 (43), Da li je štetan Metilparaben // Kozmetika & Medicina br. 1 / 2003 O konzervansima bez predrasuda // Novosti u svetu kozmetike br. 5 / 2002. “

Ostavite odgovor